Thursday, February 9, 2017

JOHANNES KEPLER

Johannes Kepler ( 27.12.1571 -15.11.1630 ) yoksul bir ailenin çocuğu idi,babası bir paralı asker annesi ise bir hancı kızı.Çocukluğu güç kosullarda,yoksulluk içerisinde geçti.Sağlığı iyi değildi. Üç yaşında geçirdiği çiçek hastalığından  sonra tüm yaşamı  boyunca  ellerini gerektiği gibi kullanamamaktan ve gözlerinden  yakındı.Sağlıksızdı,güçsüzdü,yoksuldu ama farklı bir çocuktu.Cocuk saflığı ile kendini ele veriyordu.Württemberg dükünün dikkatini çekti,dük keplerin eğitimini üstlendi..Kepler Tübingen Üniversitesinde  okurken Kopernikçi astronom  Michael  Mastlin'in derslerini izledi ve etkisinde kaldı. Kopernik'İn problemi ve evren modeli Kepler'İn  bundan sonraki çalışmalarının  yönünü belirlerdi ...

Graz'da öğretmenlik yaparken  gezegenlerin  hareketleri üzerine ilk kitabın yazdı ( 1596 ) ' Prodromus Dissertation Mathematicarum continens Mysterium Cosmographicum ' ( evrenin gizlerini içeren matematiksel arastırmaların habercisi ).Genc kepler bu kitabını yazarken Platoncu ve Pisagorcu felsefenin etkisindedi.Özellikle Pisagorcu felsefenin ' Varolan şeylerin matematiksel uyumu' görüşü onun probleme yaklaşımı belirlemiştir. Kopernik modeli her biri cam bir küre üzerindek  yivlerle hareket eden altı gezegen ve merkezde güneşten oluşuyordu..Kepler bu modeli yeniden çok karmaşık bir biçimde kurdu.Kepler modelinde de merkez de yine güneş vardı ,ama gezegenler antik çağın ünlü ' Platon Cisim ' lerinin yer aldığı bir modelder deviniyorlardı.Keplerin modelinde ,Kopernik'in üzerlerinde gezegenlerin hareket ettiği cam kürelerin içinde ve dışında bu platon cisim'le ri yer alıyordu. Bu model Kepler'in matematik dehasının görkemli bir fantazisi idi..

Kepler bu ilk kitabını dönemin bilim adamlarına gönderdiç Tycho Brahe kitabı okur okumaz Kepler'in farklılığını anladı ve onu Prag'a çağırdı.1600 'e Protestanlar Graz'dan sürülünce  Kepler'de Prag'a gitti ve Brahe'nin asistanı oldu.Kepler Prag'da Brahe'nin olusturduğu  arastırma grubunda Mars gezegeninin yörüngesini araştırmakla görevlendirildi..

1601 tarihinde 'De Fundamentis Astrologiae Certioribus ' ( Astrolojinin Güvenilir Temeller ) adlı eserini yayınladı.. Kepler  Platon ve Pisagor felsefelerinin erkisi ile evrenle insan arasında  matematiğin ilkelere dayanan bir uyum olduğunu ,bundan ötürü evrendeki gök cisimlerinin devingenliğinin  insan yazgısını  belirleyebileceğini ileri sürüyordu.Astroloji konusundaki bilgisinden ötürü yıldız falo konusunda yaygı bir üne  sahipti..Brahe ölünce  Imparatır II Rudolf Kepleri İmparatırluk matematikcisi yaptı ..

Ekim 1604'de asistanı Jan Brunowski,Samanyolunda yeni bir yıldızın ayırımına vardı.Kepler samanyolundaki  supernovayı 1606'da  çıplak gözle görülemez duruma gelinceye kadar gözledi. Bu supernovaya sonradan Kepler'İn adı verilmistur.Kepler gözlemlerini  ' De stella nova in pede  serpentaru ' ( Yılancı takım yıldızının ayağındaki yeni yıldız ) adıyla yayınlandı..

Brahe'nin  asistanı olarak Mars'ın yörüngesini gözlemlemekle  görevlendirilen kepler,doğru ve sağlıklı  gözlemler yapabilmek için önce ışığın yayılması  ve dünyadaki gözlemciye ulaşmadan,atmosferde kırılması olgusunun  incelenmesi gerektiği kanısında idi.Işık konusundaki araştırmalarının sonuçlarını 1064 de ' Ad Vitellionem Pualipomena Quibus Astronomiae Pars oprica Traditur ' ( Astronomideki Optik Konuların incelenmesi Konusunda Vitellio'ya Ek ) adı ile yayınlandı..Vitellio Ortaçağda yasamıs bir bilgindi ve Kepler'İn zamannda elde bulunan en önemli yayınlanmış optik konulu  araştırma  Vitellio'ya aitti.Kepler tüm yaşamı boyunca gerek araştırmalarını yayınlarken  ve  gerekse  birebirlik ilişkilerinde  insanlara karşı son derece alçak  gönüllü  ve saygılı davranmıştır...

Kepler bu optik konulu araştirmasi ( ilk araştirma vitellioya aittir ) ile o zamana kadar  bilimsel olarak  açıklanamayan  hipermetropi ve miyopiden  kaynaklana bulanık  görme olgusunu  bilimsel olarak açıkladı..Gerçi 1200 yılllarıdan beri gözlük biliniyor ve kullanılıyordu. ama bu dış bükey   ve içbükey camların nasıl olupta  görüşü düzeltiği bulanuklığı kaldırdığı  açıklanmıyordu.Kepler optik ve mercekler konusunda öncü bir çalışma yapar.

Ad Vitellionem Paralipomena Quibus Astronomiae Pars Optica Traditur adlı eseir ile Kepler deneysel fiziğin kurucusudur..Bu ünlğ çalışması Kepler için bir dönüm noktası olmuştur.' Mysterium Cosmographicum'da ortaya koyduğu  modelini yaptığı gözlemlerle  sürekli olarak sınadı.1609'da Astronomia Nova ile Kepler bilimisel araştırmanın eşsiz bir örneğini  vermiştir..Kepler'in 1604'le 1609 arası çalışmaları gösterdiki bir bilim adamı kuramlarını mutlaka gözlem  ve deneylerle  kanıtlamalı,model,objesi  ile çakışmalı yoksa ortaya konan bilgi bilimsel değil,metafiziktir..

Kepler Astronomia Nova ile kuramsal fiziğin de kurucusdur.. Mysterium CosmographicumDa ortaya koyduğu ' Platon  Cisimlerine dayanan monelinin Mars gezegeni üzerine yaptığı gözlemlerle çakışmadığını görmüştü.Kepler 1610'da Galilei tarafından geliştirilen teleskopun optik çalışma ilkelerini açıklayan  kısa çalışmasını Galilei'ye gönderdi.Dinamiğin  büyük ustaso Galilei ise küstahça  bir tavırla her iki eseride  görmezden geldi ve tüm yaşamı boyunca Kepleri yok saydı..

Kepler 1611'de kendi iki yakınsak mercekten oluşan teleskopunun ( Kepler teleskopu ) optik çalışma ilkelerini  açıklayan Doptice'yi ( Kırılma ) yayınlandı..Galileinin teleskopu daga öncedir. ama bir ıraksak birde yakınsak mercekten oluşan ve büyütme gücü  fazla olmayan ilkel bir teleskoptur.. Oysa  Kepler teleskopu bugünün gelişmiş  mercekli ( kırılmalı ) teleskopların öncüsüdür..

Imparator II Rudalof tahti kardeşine bırakmak zorunda kalınca,Kepler ömrünün on dört yılını geçireceği Linz'e taşındı ( 1611 )..Kepler astronomia Nova'dan on yıl sonra,1619'da Harmonice Mundi'yi ( Dünyanın uyumu ) yayınladı.. Kepler inançlı bir protestna ve mistik bir Tanrı aşığı idi.Kepler'in bu çalışması,onun tanrıya duyduğu sevgiyi ve inancın gücünü gösteren görkemeli bir eserdir.Harmonice Mundi'yi bilim açısından ölümsüz kılan 3.Kepler Yasasının açıklanmasıdır. Keplerin ' Gezegenlerin periyotlarının karesi ile Güneşe olan uzaklıklarının küpü,birbiri ile doğru orantılıdıır'  biçiminde formule ettiği 3.yasa ile,Kopernik'in araştırmaları ile kurulmaya  başlayan Güneş sisteminin matematiksel modeli tamamlnamış oldu..

Linz'de çalışmalarını sürdüren ( 1618 - 1621 ) Kepler Harmonica Mundi'den sonra  en kapsamlı eseri olan Epitome Astronomiae Copernicanae ( Kopernşj Astronomisinin özeti ) yayınlandı.. Üç ciltlik bu eserinde  Kepler,Galileinin küstah ve kıskanç tutumuna karşın büyük bir alçak gönüllükle kendi başarılarını hep arka planda tutarak Galilei ve Kopernik'in çalışmalarını ön plana çıkar.Kilsie  kitabı yasak kitaplar listesine ekledi ve 200 yıl yasaklandı

Kepler,Tycho Brahe'nin ve kendisinin tüm yaşamları boyu üzerinden çalıştıkları yıldız gözlemleri tablosunu Tabulae Rudolphinae ( Rudolf cetvelleri ) 1627 tarihinde Linz'de tamamlandı.. Tabula Rudolpinae .T.Brahenin 777,Keplerin 228 yıldız gözlemini içerir.Kepler bu kitabu linzde bastırmak istiyordu ama 30 yıl savaşlarının ateşi Linzide sarmıştı.Katolikliğe  dönmeye zorlanan köylüler  ayaklanarak  Linz'i kusattılar ve atese verdiler.Kepler Linz'i terk etmek zorunda kaldı,Ulm'e giderek kitabını orada bastırdı..

Otuz yıl savaşlarının ünlü komutanı Friedland ve Zagan dükü Abrecht von Wallenstein,Kepler, Zagana çağırdılar.Kepler bu çağrıya uyarak ailesi ile beraber Zagan'a yerleşti ve dükün yardımı ile basımevi kurdu. İmparatorun keplere onikibin florin borcu vardı.Kepler parasını almak için Regensburg'a gitti; burada hastalandı ve kısa süre içinde öldü.Savaşın kargaşası içerisinde Kepler'in mezarı konusunda ya hiç bir  belge tutulmadı,tutuldu ise de savaşta yitti.Keplerin nerede gömülü olduğu bilinmemektedir

Fizik ve Astronomide pek çok ilkin başlatıcısı olan Kepler ölümünden sonra 1634 tarihinde yayınlanan Somnium ( Düş ) adlı romanı ile biilm kurgunun da ilki sayılır.Somnium'un konusu Ay!a yapılan düşsek bir yolculuktur.

No comments:

Post a Comment