Tarihin yaz dediği bir bilgi blogudur.Insanların bilgiye ulasması ıcın yaptığım bir çalışmadır.Bunları yazarken pek cok kaynaktan yararlandım onlarıda yazıların altlarında bulabilirsiniz,yazmaya ve bilgi yüklemeye devam edeceğim dilerim birilerine yararı olur
Friday, February 10, 2017
AURELIUS AUGUSTINUS
Aurelius Augustinus ( 13 Kasım 354 - 28 Agustos 430 ) Roma imparatorluğunun Kuzey Afrika topraklarında Patricius adlı Pagan bir subayla Monica adlı Hristiyan bir annenin çocuğu olarak meydana geldi..İlk eğitimini Tagesta'da tamamladı; ' Confessiques ' ( 400 itiraflar ) adlı eserinde özellikle Yunanca ve Aritmetik derslerinde nasıl zorlandığını ve bezdiğini anlatır. İlk temel eğitimini Tagestada tamamladıktan sonra Kartacaua gitti.Burada öğrenci iken Ciceronun Hortensius adlı denemesini okudu ve kendisini huzursuz kılan problemleri ile ancak felsefenin araştırma alanı içerisinde hesaplaşabileceğini anladı.. Kartaca'da felsefe öğrenirken Hristiyanlık ve Manicilik'le tanıstı ama Manicilerin arasına giremedi. Çünkü Augustinus şarap ve serüven dolu bir yaşam seviyordu.Bu sıralarda Adeodatus ( Tanrı Armağını ) adını verdiği bir oğlu oldu.Kartacadki eğitimi sırasından Akademia Skeptizsizmi ile tanıştı ve Hristiyanlığı kabul edinceye kadar bu okulun büyük etkisi altında kaldı..
Yirmi sekiz yaşından Kartaca'dan ayrılarak önce Roma'ya sonrada Milanoya gitti.İtalyadaki yaşamı genc Augustinus için belirleyici oldu.İtalyadaki yaşamı genc Augustinus için belirleyeci oldu.İtalyada yeni platoncu felsefe ile tanıstı ve Platonun Enneades ini okuyarak etkisinden kaldı. Plotinosun felsefesi bundan böyle Augustinuusn düşüncelerinde ve yaşamında hep birince dereced rol oynayacaktır..
Milano da Milano Piskoposu Amrosius ile tanıştı ve onun vaazlarini dinledi : ama kötü'nün varlığı onu hep kuşku içerisinde bırakıyordu.Tanrı eğer varsa özü gereği 'iyi' dir.İyi olan Tanrının yarattığı evrende 'kötü ' nasıl açıklanabilir? Çünkü ' kötü ' eksiklik .Tanrının ışığınınn yokluğu demekti;kuşkular içerisinde bunaldığı bir anda ( Confessiones 7.kitap ) yaşadığı mistik bir deneyimin sonucunda ' değişmez ışık ' olan Tanrıyı buldu ve kuşkularından kurtuldu..
Çocukluğunda beri tanıdığı,bildiği Hristiyanlığa karşı hep uzak durmuştu: Hristiyanlık özellikle Katolik inancı onun sorularını yanıtlamıyordu.Hrıstiyan inancını kabulunu Confessiones'de anlattığına göre gene mistik bir yaşantıya borçludur.386 yılında bir parkta gezinir ve sorularına yanıt ararken bir çocuk sesi duyar ,çocuk ' Tolle Lege; Tolle Lefge ' ( Al ve oku ) diye seslenir,elindeki Incil'i açar,açtığı sayfa Pavlus'un Romalılara Mektubunun 13.babının 13 ve 14 cumleleridir.
Augustinus vaftizden sonra Milanodan ayrıldı.Kuzey Afrikada doğduğu Kent Tagessaya döndü,orada kendilerini Tanrıya adamış felsefi araştirmalar yapan küçük bir grup ile çalışmaya başladı.391 de Hippo Piskoposu Valeriusun yardımcılığına getirildi.396 da Valerius ölünce Hippo Piskoposu oldu.
Eserleri :
De doctirina Christiana ( 397 - 428 ) Hristiyan öğretisi
Contra Academicos - Akademicilere Karşı
Enchiridon ad laurentium de fide,spe et Caridaet ( 421 ) ınanç,umut ve sevgi üzerine Laurentiusa el kitabı
De Beata vita - Mutlu yaşam üzerine
Sermones ( 391 ) vaazlar
Epistotale ( 386 ) Mektuplar
Soliloquia - söyleşiler
De Civitale dei - Tanrı devleti üzerine
De Trinitate - Üçlü birlike üzerine
De Genesi ad litteram ( 401-405 ) Tekvin'in 3 bölümü üzerine yorumlar
Confessiones -itiraflar
Retractiones - Geriue bakışlar
De Sormone Dominiin monter ( 393-394 ) Isanınn dağdaki vaazı üzerine yorumlar
Enarratioules in psalmos ( 391-420 ) mezmurlar üzerine açıklamalar
Tractatus in Jonanins Evangelium ( 407-418 ) Yuhanna incili üzerine vaazlar
Tracitus in Epistolam Joannis ad parthas ( 415 ) Yuhannanın mektubu üzerine vaazlar
De Vera relgione ( 390 ) Hakiki din üzerine
Delibero Arbitrio ( 389-395 ) Vaftiz üzerine Donantusculara karsı
Contralitteras Petiliani ( 400 -403 ) Petilianin mektuplarına yanıtlar
De Natura Gradia ( 415 ) Doğal inayet Uzerine
De Gratia Christi et de pecatto originali ( 418 ) Isanın inayet ve ilk günah üzerine
De gratia et libero arbitrio ( 426 ) inayet ve özgür irade üzerine
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment