Friday, February 10, 2017

AURELIUS AUGUSTINUS




Aurelius Augustinus ( 13 Kasım 354 - 28 Agustos 430 ) Roma imparatorluğunun Kuzey Afrika topraklarında Patricius adlı Pagan bir subayla Monica adlı Hristiyan bir annenin  çocuğu olarak  meydana geldi..İlk eğitimini Tagesta'da tamamladı; ' Confessiques ' ( 400 itiraflar ) adlı eserinde özellikle  Yunanca ve Aritmetik  derslerinde nasıl zorlandığını ve bezdiğini anlatır. İlk temel eğitimini  Tagestada tamamladıktan sonra Kartacaua gitti.Burada öğrenci iken Ciceronun  Hortensius adlı denemesini okudu ve kendisini huzursuz  kılan problemleri ile ancak felsefenin  araştırma alanı içerisinde hesaplaşabileceğini anladı.. Kartaca'da felsefe öğrenirken  Hristiyanlık ve Manicilik'le tanıstı ama Manicilerin arasına  giremedi. Çünkü Augustinus şarap ve serüven dolu bir yaşam seviyordu.Bu sıralarda Adeodatus ( Tanrı Armağını ) adını verdiği bir oğlu oldu.Kartacadki eğitimi sırasından Akademia Skeptizsizmi ile tanıştı ve Hristiyanlığı kabul edinceye kadar bu okulun büyük etkisi altında kaldı..

Yirmi sekiz yaşından Kartaca'dan ayrılarak önce Roma'ya sonrada Milanoya gitti.İtalyadaki yaşamı genc Augustinus için belirleyici oldu.İtalyadaki yaşamı genc Augustinus için belirleyeci oldu.İtalyada yeni platoncu felsefe ile tanıstı ve Platonun Enneades ini okuyarak etkisinden kaldı. Plotinosun felsefesi bundan böyle Augustinuusn düşüncelerinde ve yaşamında hep birince dereced rol oynayacaktır..

Milano da Milano Piskoposu Amrosius ile tanıştı ve onun vaazlarini dinledi : ama kötü'nün varlığı onu hep kuşku içerisinde bırakıyordu.Tanrı eğer varsa özü gereği 'iyi' dir.İyi olan  Tanrının  yarattığı evrende  'kötü ' nasıl açıklanabilir? Çünkü ' kötü ' eksiklik .Tanrının ışığınınn yokluğu demekti;kuşkular içerisinde  bunaldığı bir anda ( Confessiones 7.kitap ) yaşadığı mistik bir deneyimin sonucunda ' değişmez ışık ' olan Tanrıyı buldu ve kuşkularından kurtuldu..

Çocukluğunda  beri tanıdığı,bildiği Hristiyanlığa karşı hep uzak durmuştu: Hristiyanlık özellikle Katolik inancı onun sorularını  yanıtlamıyordu.Hrıstiyan inancını  kabulunu  Confessiones'de anlattığına  göre gene mistik bir yaşantıya borçludur.386 yılında bir parkta gezinir  ve sorularına yanıt ararken bir çocuk sesi duyar ,çocuk ' Tolle Lege; Tolle Lefge ' ( Al ve oku ) diye seslenir,elindeki Incil'i açar,açtığı sayfa Pavlus'un Romalılara Mektubunun  13.babının 13 ve 14 cumleleridir.

Augustinus vaftizden sonra Milanodan ayrıldı.Kuzey Afrikada  doğduğu Kent Tagessaya  döndü,orada kendilerini  Tanrıya adamış felsefi araştirmalar yapan küçük bir grup ile çalışmaya başladı.391 de Hippo Piskoposu  Valeriusun yardımcılığına  getirildi.396 da Valerius ölünce Hippo Piskoposu oldu.

Eserleri :
De doctirina Christiana ( 397 - 428  ) Hristiyan öğretisi
Contra  Academicos  - Akademicilere Karşı 
Enchiridon ad laurentium de fide,spe et Caridaet ( 421 ) ınanç,umut ve sevgi üzerine Laurentiusa el kitabı
De Beata vita - Mutlu yaşam üzerine 
Sermones ( 391 )  vaazlar 
Epistotale ( 386 ) Mektuplar
Soliloquia - söyleşiler
De Civitale  dei - Tanrı devleti üzerine 
De Trinitate - Üçlü birlike üzerine 
De Genesi ad litteram ( 401-405 ) Tekvin'in 3 bölümü üzerine yorumlar
Confessiones -itiraflar
Retractiones - Geriue bakışlar 
De Sormone Dominiin monter ( 393-394 ) Isanınn dağdaki vaazı üzerine yorumlar
Enarratioules in psalmos ( 391-420 ) mezmurlar üzerine açıklamalar
Tractatus in Jonanins Evangelium ( 407-418 ) Yuhanna incili üzerine vaazlar 
Tracitus in Epistolam Joannis ad parthas ( 415 ) Yuhannanın mektubu üzerine vaazlar 
De Vera relgione ( 390 ) Hakiki din üzerine 
Delibero Arbitrio ( 389-395 ) Vaftiz üzerine Donantusculara karsı
Contralitteras Petiliani ( 400 -403 ) Petilianin mektuplarına yanıtlar 
De Natura Gradia ( 415 ) Doğal inayet Uzerine 
De Gratia Christi et de pecatto originali ( 418 ) Isanın inayet ve ilk günah üzerine 
De gratia et libero arbitrio ( 426 ) inayet ve özgür irade üzerine 






No comments:

Post a Comment