Saturday, September 7, 2019

OSMANLILARDAN ÖNCE KIBRIS TARIHI ÜZERINE BIR DENEME


Akdeniz'in Sicilya ve Sardunya'dan sonraki üçüncü büyük adası Kıbrıs,Büyük Roma Imparatorluğunun 395 te idari bakımdan ikiye ayrılmasıyla,Imparatorluk topraklarının doğu yarısı sınırları içinde kalır.Bu tarihten 1191'e ,Haçlı seferleri döneminde Batı'nın eline geçene kadar Kıbrıs,Bizans'ın bir eyaleti olarak varlığını sürdürür.

Ortaçağ'a girerken,4 yyin ortalarından,arka arkaya yaşanan depremlerden ağır zarar gören Kıbrıs ,Imparator Konstantinos tarafından büyük çapta onarılarak,bu felaketin tahribatını atlatır.Bu arada eski Salamis şehri de,' Constantia' adıyla yeni den kurularak Kıbrıs'ın merkezi olur.

Ada,Efes Konsilinde ( 431 ) alınan karar uyarınca,Ortodoks kilisesi'nin dört büyük patrikliği arkasında yer alan bir Başpiskoposluk ile idare edilmeye başlanır.Ancak,536'da Imparator I Justianos bu duruma son verir ve adayı beş bölgeye ayırarak merkezi idareye bağlar...

Kıbrıs Coğrafi mevkii,askeri ve ticari önemi dolayısıyla,asırlarca Müslümanlarla Hristiyanlar arasında bir mücadele aracı olacaktır.Halife Osman döneminde başlayıp ( 648 ),Halife Abdülmelik bin Mervan ( 685 ) dönemine kadar süren kuşatmalar,savaşlar ve antlaşmaların ardı arkası kesilmez..

Bu arada,Abdülmelik bin Mervan ile Bizans Imparatoru II.Justinianos arasındaki barış şartlarına göre,Kıbrıs'tan alınan verginin iki taraf arasında bölüşülmesine de karar verilir.Ayrıca Imparator ,Kıbrıs Başpiskoposu'nu ve adanın Ortodoks kilisesine bağlı yerli halkını,Kyzikos yakınındaki ( Erdek )yeni inşa ettirdiği Justinianopolis şehrine naklettirir..Kıbrıs Başpiskoposunun unvanında,bu şehrin adı bugunde zikredilmektedir.

Kıbrıslıların sürgünü,adaya dönmelerine izin verildiği 695 yılına kadar sürer.Bu arada yerli halktan Suriye'ye götürülenler de Kıbrıs'a geri dönerler.

Halife II.Velid,743te donanma kumandanı Esved Bin Bilal'i Kıbrıs'a sefere memur eder.Fakat kayda değer bir sonuç alınamaz.Kıbrıs,Abbasi Halifesi Ebu Cafer el Mansur zamanında ( 754-775 ) kadar,Müslümanlara yıllık verği ödemeye devam eder.

Islami devlet merkezinin Dımaşk'tan Bağdat'a nakledilmesiyle,Bizans doğu sınırında,gerek karada gerek denizde rahata kavuşur.Abbasiler arasında kargaşanın sürdürdüğü yıllarda ise,Imparator V. Constantinos 746 da Maraş'ı zapteder.Bizans donanması da Iskenderiye den gönderilen bir Müslüman filosunu Kıbrıs açıklarında yenilgiye uğratır ( 747 )
772 ve 790 da gerçekleştirilen seferlerden sonra,806 yılında Harünürreşid'in emriyle Hümeyd bin Ma'yüf Kıbrıs'a sefer düzenleyerek 16 bin kişiyi esir alır.Fakat Kıbrıs yinede Bizans Imparatorluğuna bağlı kalır.

Imparator I Basileos'un kumandan Alexios'u Kıbrıs'a vali olarak tayin ettiği yıllarda,Kıbrıs,Abbasi halifesine haraç ödemeye devam eder.905 te Logothetes Himerios,Girit'teki Müslümanlara karşı saldırılarında,Kıbrıs'ı üs olarak kullanır.

911-912 yılları arasında ,bir bizans dönmesi olan Damanianos idaresindeki ,Müslüman ordusu,Kıbrıs'ı dört ay boyunca işgal eder.961 de Girit'in kesin olarak Bizans hakimiyetine girmesinden sonra ,Kıbrıs'ta da Bizans Imparatorluğunun otoritesi yeniden kurulur.Bununla beraber 1043 ve 1092 de merkezi idareye karşı ayaklanmalar olur.

Kıbrıs,X yy sonunda haçlı seferleri başladığında,Bizans ile Haçlılar arasında,iyi ilişkiler ve yakın temas sağlayan bir rol üstlenir.1098 de Antakya'yı kuşatan Haçlılara Kıbrıs'tan yiyecek yardımı gelir.

XII yy başında Antakya Prinkepsi Tankredin Lazkiye ye saldırısı karşısında ,Imparatorluk donanması,müdahaleyi Kıbrıs'tan yürütür;Kudüs Kralı I Baudouin'in Beyrut'u zaptı üzerine ( 13 Mayıs 1110 ) aralarında şehrin valisinin de bulunduğu pek çok kişi,Kıbrıs'a sığınır.İlk Maruniler de bu sıralarda Kıbrıs'a gelir..

Imparator II Ioannes Komnenos,1136-37 deki Suriye seferi'nde Tel Hamdun kalesini ele geçirdikten sonra halkını da kıbrısa sürer.1148 de Imparatır I.Manule Komnenos ,Venediklilere tanınan ticari imtiyazların Girit ve Kıbrıs için de geçerli olduğunu kabul eder...Bu olay ,Latinler marifetiyle Batı'nın Kıbrıs'a yerleşmesinin başlangıcı olur......

Daha sonraları, 1156 ilk baharında Kilikya'nın ( Çukurova ) Ermeni hakimi II.Thoros ile birlikte Kıbrıs'a saldıran Antakya Prinkepsi Renaud de Chatillon üç hafta boyunca görülmemiş bir vahşetle adanın altını üstüne getirir.

O dönemde Bizans'a bağlı Kıbrıs'ın valisi,Imparator'un yeğeni Ioannes Komnenos tur.Aslında Kıbrıs'ın başından beri Haçlılar ile ilişkisi hep dostça olmuştur.Ada halkı,sakin ve refah içinde bir yaşam sürdürmektedir.Böyle bir saldırıya uğrayacakları,kimsenin aklının ucundan bile geçirmemiştir.

Antakya Prenkepsi Renaud de Chatillon ve taraftarlarının bu saldırısı,tam bir baskın olur.....Haçlıların adaya çıktığını duyunca Vali hemen sahile koşup saldırıyı durdurmaya çalışır..Fakat saldırganların sayısı oylesine çoktur ki bir şey yapamayan Vali de saldırganlara esir düşer.


Saldırganların başını çeken Renaud ise ,dostu Ermenilerle birlikte,ellerinde haçlar taşıyan askerlerini adanın her yerine salar.Bunlar,görülmemiş bir vahşetle her yere saldırırlar; Manastırlar,kiliseler,evler yağmalanır.Tarlalar ateşe verilir.Saldırganlar önlerine çıkan herkesi öldürürler.Papazların burunlarını kulaklarını keserler.Kadınlara tecavüz ederler.Çocukların ve yaşlıların boğazlandığı,bu korkunç cinayetler dönemi üç hafta sürer..

Renaud bir bizans filosunun adaya yaklaşmakta olduğunu duyunca zaten istediği ganimetide elde etmiş olduğu için geri çekilme emri verir.Gemiler ağızlarına kadar savaş ganimetleriyle doldurulur.Gasp edilen hayvan sürülerini koyacak yer kalmaz.Renaud'unun adamları,geride bıraktıkları bu sürüleri eski sahiplerine yüksek fiyatlar satmaya kalkışırlar.

Ayrıca hayatta kalan her Kıbrıslı,kendisi için '' Kurtuluş parası'' ödemeye zorlanır.Ama kimde para vardır ki ! Bunun üzerine Renaud kurtuluş paraları ödeninceye kadar Vali'yi ,adanın ileri gelen din adamlarını ve zenginleri aileleriyle birlikte Antakya'ya götürüp zindana atar...

Haçlıların ve Ermenilerin Kıbrıs'ta yaptıkları bu tahribatın etkisi çok uzun sürecektir... Ertesi yıl meydana gelen deprem ise,adaya son darbeyi indirir.Savunmasız kalan Kıbrıs,1158 de bir fatimi filosunun hucumuna uğrar.

Imparator Manuel ile arası bozulan Trablus Kontu III.Raymond da 1161 de,12 Gemi den oluşan bir filo ile Kıbrıs kıyılarına saldırır..

Vali Isaakios Dukas Komnenos'un Imparator Andronikos Konstantinos'a isyan ederek bağımsızlığını ilan etmesiyle de Kıbrıs,1183 de Bizans egemenliğinden çıkar.

Kendisine ' Imparator ' sıfatını layık gören asi Isaakios Komnenos'un Kıbrıs üzerindeki hakimeyeti,III.Haçlı Seferi'ne katılan Ingiltere Kralı Arslan Yürekli Richard tarafından adanın işgaline kadar sürer ( Mayıs 1191 )...

Aslında Fransa Kralı II.Philippe ile Ingiltere Kralı I.Richard ,Akka'yı birlikte kuşatmak üzere anlaşmışlardır.Ancak,Sicilya Krallığının Messina limanından farklı tarihlerde yola çıkarlar; Philippe 30 Mart 1191 de Fransız donanması ile doğuya yelken açar.Onun hareketinden bir kaç saat sonra ise,Richard'ın Annesi Eleanore ile nişanlısı ,Navarra Kralı'nın kızı Berengaria ,Messinaya gelirler.

Fransız donanması ile önden giden Philippe ise,Sur şehrinde,kuzeni Conrad de Montferrat tarafından sevinçle karşılanır;ordusuyla birlikte,20 Nisan'da Akka önlerine gelerek kuşatmaya katılır;yeni kuşatma kuleleri ve aletleri yaptırır.Kuşatma şiddetlenir.Fakat surların hücumla zaptı işi,Richard ve ordusunun gelişine kadar ertelenir.

Richard ,10 Nisan da Messina'dan ayrılır.Ancak Ingiliz donanması fırtınaya yakalanır.Gemilerin bir kısmı batar.Richard'ın gemisi de önce,Girit sonra Rodos'a sığınırken kızkardeşi Joanna ve nişanlısı Berengeria'nın bindiği gemi,Kıbrıs'ın Limasol limanına sürüklenir.

Burada,Richard'ın ailesi ve nişanlısı,Bizans Imparatoru Andronikos I.Komnenos'a isyan ederek kendisi Kıbrıs'ın hakimi ilan etmiş olan asi vali İsaakios Dukas Komnenos tarafından kötü muamele görürler;gemilerinde mahsur tutulurlar...

Bir hafta sonra,Richard,deniz tutmuş ve sinirli bri halde Limassol'a ulaşır.Kızkardeşine ve nişanlısına yapılan muameleye kızarak derhal adaya asker çıkarır.

Isaakios ise Richard'ın gücünü küçümseyip ona karşı çıkar.Ama sonunda,mağlup olarak esir düşer....Ada halkı,' yeni efendilerine ' mallarının yarısını vermek zorunda kalırlar.Kral Richard da Kıbrıs'a Bizans'ın tanımış olduğu hakları yeniden tanır.Ancak bütün kalelere Latin birlikleri yerleştirilir ve adanın idaresi,Kral Richard tarafından ,iki Ingiliz yöneticiye bırakılır.Richard da yoluna devam ederek 8 Haziran 1191 de Akka'ya ulaşıp oradaki kuşatmaya katılır.....

Kıbrıs ta ise,yeni idareye karşı bir ayaklanma patlak verir.Bu Isyanın bastırılmasından sonra Kral Richard,Kıbrıs'ı Templier Şövalyelerine satar.Ama onlarda ada da hakimiyet kuramaz ve Kıbrıs'ı tekrar Kral Richard a satmak isterler.

Ingiltere'ye dönmeye hazırlanan Kral Richard da,eski Kudüs kralı Guy de Lusigna'nın Kıbrıs'ı Templier şövalyelerinden satın almasına ve adayı yönetmesine izin verir.

Böylece,Kıbrıs Ismen Kudüs Krallığının adını taşıyan ,fakat varlığını,1291 e kadar,Akka merkez olmak üzere,ancak bir kaç şehirde sürdüren Haçlılar da,Antakya ve Trablus haçlı devletleri için,vazgeçilmez bir üs haline gelir....


No comments:

Post a Comment