Thursday, August 10, 2017

DÜŞMAN NASIL EĞITILIR ?


Almanya’nın askeri gelişimi klasik bir geri tepen tüfek vakasıdır.Metotlu çalışmaları bir anlamda ellerinde patlamıştır.
Birçok insan silah geliştirme konusunda en büyük adımları Almanların attığını düşünür oysa bu düşüncenin aslı yoktur.Gerçekte bu işin erbabı Ingilizlerdir.1915’de Winston Churchill’in cesaretlendirdiği küçük bir grup Ingiliz ‘Tank’ fikrini  savunuyordu.Tank ismi bu silahın geliştirilme aşamasındaki kod adıyken,öyle kalmıştır.Bu adamlar batı cephesindeki savaşın tanklarla kazanabileceğini savunuyordu.Bir kaç modelin üretimine başlandı.Yanlız bir hata yapıldı.En gelişmiş model sürpriz bir şekilde ortaya çıkarılıp savaşa sürülebilecekken,her yeni model üretildiğinde savaşa sokuldu.Bu araçlar ilkel ve kısıtlı hareket olanağına sahip olmalarına rağmen çok şey vaat ediyordu.
1918’in başlarında J.F.C.Fuller adında genç bir Ingiliz subayının yönetiminde bir çalışma grubu organize edildi.Görevleri 1919 yılına kadae savaşı kazanmalarını sağlayacak bir saldırı planlamaktı.Fuller’ın 1919 planında bazı ileri teknoloji gerektiren silahlar vardı.Büyük saldırı uzun menzilli bombaların atılmasıyla vuracak,ulaşım,iletişim ve kumanda merkezlerini yerle bir edecekti.Böyle bir saldırı uçaklardan paraşütlerle indirme yapan askerlerle devam edecekti.
Bu arada ana cephede tanklardan,zırhlı araçlardan,cephane taşıyıcılardan oluşan çift sütunlu konvoy ilerleyecekti.iki sıra arasında 80 km olacaktı.Doğrudan düşmanın içine dalacak iki dizi konvoy ve konvoylarla birlikte ilerleyen sürekli tepede dönüp duran savaş uçaklarıyla iletişim halinde olan radyo operatörleri de onları yönlendirecekti.İlerleyen iki ayrı sıra en sonunda,birleşecek ve Alman saflarında seksen kilometrelik bir gedik açılmış olacaktı
Bu size tanıdıkmı geldi ? Fuller bu büyük planı  deneme şansını hiç bulamadı.Almanlar bu planın uygulanmasından altı ay önce çöktü ve ateşkes imzalandı.Fuller’ın planı bir kenara bırakıldı çünkü nihai zafer büyük bir ateş gücüyle kazanılmıştı.
Almanlar için ise Fuller’ın planı,çabuk,etkileyeci,hesaplı ve makul geldi.Ayrıca çok az insan gücün ihtiyaç vardı.Gelecekteki bir savaşta kullanılabilirdi.Ancak 1919’da yaptıkları  Versailles Antlaşması  ağır silahlar yapmalarına izin vermiyordu.
Sorun bu yeni silahları nasıl deneyebilecekiydi.Gizli bir şekilde maket testleri yapıldı ancak açık alanda yapılıcak testler yüzlerce kilometre kare büyüklüğünde alan ve binlerce asker gerektiyordu.Müttefiklerin haberi olmadan böyle bir şeyi  yapması imkansızdı.Weimar Cumhuriyeti ordusunun  başı bir öneriyle geldi.Er yada geç Versailles şartları ortadan kalkacaktı ve o gün geldiğinde Almanya rakip ülkelerin çok gerisinde kalmış olacaktı.
Sonunda tuhaf bir işe girişildi.Avrupa’nın öteki tarafı Sovyetler birliği’ydi.Sovyetler de silahlarla uğraşıyordu,onlarla çalışmamak için bir neden varmıydı? Rusya’nın geniş bozkırlarında oynayacak o kadar geniş bir alan vardıki .Hemde Batılıların gözlerinden uzak.Kızıl Ordu’nun askerleriyle silahlar test edilebilirdi.Bu zekice bir fikirdi.Alman uzmanlığı karşılığında Rus kaynakları,adil bir anlaşma olurdu.Bir kac tutucu adam buna karsı çıktı .Kızıllarla iş yapılmazdı.Daha bir kac yıl önce polonyayı nerede ise alıyorlardı.Onlara neden yeni bir savaş teknolojisi sunuluyorduki ? Buna verilen yanıt Rus teknolojisinin hala XIXyy seviyesinde olduğu ve Almanlardan öğrendikleriyle silah yapamayacaklardı.

Böylece Kızılordu ve Weimar Ordusu arasında Rusya’da sialah denemeleri yapmak üzere gizli bir anlaşma yapıldı.Bir kaç ay içinde Alaman savaş ve silah uzmanları Rusya’daydı.Kızıl ordunun özel birimleri rakip askerler rolünü oynuyordu.Tank yerine kamyonetler kullanılıyordu.Kızıl Ordunun sahip olduğu birkaç uçak tepede dönüyordu.
Birkaç yaz savaş oyunları devam etti.Her oyun bir öncekinin devamı idi.ilk saldırı için teknikler geliştirildi,motorlu arac kumandası,kontrol merkezleri,son teknoloji radyo araçları kullanıldı.Böylece bir kumandan tüm birlikleriyel ve uçaklarla iletişim halında olabiliyordu.Böylece tanklar doğru zamanda doğru yere saldırabilecekti.Bu tür saldırılara nasıl karşı konulacağı da iyice çalışıldı.Savunmanın derinliği ,tank saldırılarına karşu savunma ve motorlu birliklerin imhası.
Böylece 1920’lerin sonları ve 30 ların başında Alman ve Rus orduları fikir alışverişinde bulundular,ortak testler yaptılar,hatta arkadaş oldular.

Nazilerin güçlenmesi,Alman ırkının bütünlüğünün savunmaları ve kömünizm karşıtı olmaları gibi nedenlerden bu program sona erdi.1936’ya gelindiğinde zaten ihtiyaçta kalmamıştı.Versailles Anlaşması feshedildi,artık Almanya kendi topraklarında tatbikat yapabilirdi.Rusya’da yapılan çalışmalardan elde edilen yüklü bilgiler Alman endüstrisinin  yararına kullanıldı.Ayrıca silah yapımında izin verildi.Son teknoloji ürünü müthiş silahlar imal ediliyordu.Hızlı tanklar,ağır tanklar,88mm toplar gibi silahlarla ve Stuka savaş uçaklarıyla donanmış bir ordu vardı.
Bu ordu iki haftadan daha kısa süre içinde Polonya’yı teslim aldı.Sonraki baharda Fransız ordularını altı haftalık bir saldırıyla imha etti.Böylece Fransadan intikam alınmıştı
Sonra iş,Rusyanın işgaline geldi.Hitler’in danışmanları Rusya’yla girişilecek savaşın altı hafta süreceğini hesapladılar.Sovyet askerlerinin açık dizilimi ve yetersiz silahlanmaları sonucu savaşı Almanlar kazanacak  ve Kızıl Ordu imha edildikten sonra Leningrad,Moskova ve Ukrayna’nın endüstriyel merkezi düşecekti.Kış geldiğinde  güneyde Astrakhan’dan kuzeyde Murmansk’a kadar olan bölge Alman işgali altına girmiş olacaktı.

İlk birkaç ay planlandığı gibi gitti.Sovyet birlikleri birbiri ardına listeden siliniyordu.Agustos başlarında en azından kağıt üzerinde Kızıl Ordu tükeniyordu.Ancak savaş alanında ise pek öyle değildi.Sürekli yeni birlikler Alman ordusunun karşısına çıkıyordu.Ama asıl şok silahlarla ilgiliydi.Üçüncü sınıf uyduruk silahlarla karşılaşmayı bekleyen Almanların karşısında orta ağırlıkta modern tanklar vardı.Bugün efsane haline gelmiş T34 ler Almanların sahip olduğu her silahtan üstündü.Ayrıca Rusya'daki şartlara göre hazırlanmış olduğundan karda kışta,dağda bayırda rahatlıkla ilerliyordu.

Aralık ayından bu tanklardan binlercesi Alman saflarında ilerliyor ve Alman tanklarını ezip geçiyordu.Almanlarda panik başlamıştı.Bu tanklar nerden çıkmıştı ?

1920 ve 30'larda oynanan savaş oyunları Rusya'nın da yararına olmuştu.Ama bir fark vardı.Almanlar silahlarıyla heryerde gösteriş yaparken Ruslar kendi silahlanma programlarını gizlediler.Fabrikalardan,eğitim alanlarından ve Rus bozkırlarından çıkarmadılar.Yeni kuşak tank uzmanlarını Almanlar yetiştirmişti.Yüksek teknolojiye sahip bir iletişim olmamasına ragmen Ruslar bu işi becermişlerdi.Sadece tanklar üzerinde yoğunlaşmış ve T 34 adındaki bu güçlü tankları üretmişlerdi.Almanların ögrettiklerini iyi uyguluyorlardı.Almanlar yenilmek üzereydi.Kendi düşmanlarını  kendileri eğitmişlerdi